ברשותכם תנו לי להתחיל בשורה התחתונה: בודפשט היא עיר יפה, נקייה ויחסית זולה לאירופה. אבל הנה מגיע האבל: אבל לא הייתי ממהרת לשם אם אין לי סיבה מיוחדת. כלומר, אם אתם מתכננים חופשה בחו"ל, אולי הייתי ממליצה על מקום עם יותר אטרקציות, כי זה לא תמצאו בשפע בבודפשט. הטיול שלנו לבודפשט תוכנן במטרה להפגש עם קרובי משפחה ששהו שם לצרכי עבודה, בונוס נוסף היה שהטיסה היתה זולה (ריינאייר) ויצאה משדה התעופה הקרוב יותר לביתנו שתקוע בחור. אז אם מצאתם את עצמכם מול דיל טוב, עצירת ביניים או תירוץ ממש טוב – תוכלו ליהנות מאד בבודפשט.
אז בואו נתחיל….
בבודפשט יש שדה תעופה אחד, ההגעה מהשדה למרכז העיר (ובחזרה) בתחבורה ציבורית פשוטה, אך מסורבלת ומעט איטית. בשדה קחו את אוטובוס מספר 200E שהתחנה האחרונה שלו תביא אתכם לתחנת הרכבת התחתית שבעזרתה תוכלו להגיע למרכז. כרטיסים גם לאוטובוס וגם לרכבת התחתית תוכלו לקנות בשדה ובתחנות המטרו, את הכרטיס מחתימים במכונות בתוך האוטובוס/בכניסה לתחנת הרכבת, לכן אם אתם בעלי אופי עברייני תוכלו להסתכן בלא לקנות כרטיסים כלל, אבל מדובר בפחות מ-4 יורו לשני אנשים אז למה? מכיוון שהאוטובוס הנ"ל הוא הדרך היחידה להגיע עם תחבורה ציבורית לשדה, לא משנה כמה התדירות שלו טובה, הוא תמיד היה צפוף…
איפה ישנים?
סליחה, אבל אין לי המלצה פה… המלון שלנו לא היה מוצלח בלשון המעטה… קיבלנו את הרושם שבהונגריה מספר הכוכבים שמוענקים למלון לא בהכרח מייצגים את רמתו האמיתית, אז שימו לב ותנסו לקבל המלצה ממישהו שאתם סומכים עליו.
מה עושים שם? ואיך זזים ממקום למקום?
אז כמו שאמרתי, אין בבודפשט המון אטרקציות. ה"אטרקציות" היחידות הן בעצם הדרכים השונות לראות את העיר: אוטובוס תיירים, סירה, אופניים, סגוואי, קלנועית… אם קראתם כבר מדריך אחר שלי אתם יודעים מה אני הולכת להגיד: אנחנו פשוט הלכנו. ההסתייגות היחידה שלי היא שאכן מדובר בעיר די גדולה, לכן הליכה לא מתאימה לכל אחד. האופציה הזולה והמהירה בוודאי תהיה לקנות כרטיסיה לרכבת התחתית, אבל אם אתם לא לחוצים בזמן לדעתי זה מיותר. המטרה העיקרית של טיול בבודפשט הוא לראות את העיר היפה, ואם תהיו מתחת לאדמה לא תראו אותה! אתם לא רוצים להיות כמו חפרפרות תקועים מתחת לאדמה, יוצאים, מסתכלים על בניין וחוזרים חזרה לחושך! נכון?
אז איפה ללכת ומה לראות?
בודפשט בעצם מחולקת לשני חלקים מרכזיים: בודה מהצד המערבי של הדנובה, ו-פשט מהצד המזרחי שלה. נתחיל מפשט:
בית הכנסת הגדול – לבית הכנסת עצמו לא נכנסתי אני מודה, התכנית הייתה להכנס בזמן התפילה ופספסתי אותה… אבל גם מבחוץ מדובר במבנה מרשים בהחלט, אין לי ספק שמבפנים אף יותר. כמובן שישנם גם סיורים בשפות שונות לאורך היום (גם בעברית כמובן). אגב, לא רחוק ממנו יש פאסאז' בשם Gozsdu שבסופי שבוע תמצאו שם דוכנים שמוכרים עתיקות או דברים תוצרת יד (תכשיטים, תמונות, קשקושים לבית…).
בזיליקת אשטוון – לשם כן נכנסתי, ואכן מדובר במבנה מרשים ויפה, אפילו למישהי כמוני שראתה המון כנסייות מדהימות ברומא. בכניסה תתבקשו יפה לתרום 200 פורינט (פחות מיורו) לשימור הכנסייה. ניתן תמורת תשלום נוסף לעלות לראש הבזיליקה לתצפית על העיר. לדעתי מיותר כי תיכף אמליץ על נקודות תצפית טובות וגבוהות יותר…
בית האופרה – האמת בודפשט מלאה בתיאטראות ובתי אופרה… נכנסנו רק ללובי והוא אכן היה יפה. תוכלו לשלם ולקבל סיור יותר מקיף ולהתרשם מכל הבניין או שתוכלו לבוא כצופים! אבל היו מוכנים לכך שתצטרכו לקנות כרטיסים הרבה זמן מראש, במיוחד להופעות כמו בלט או קונצרט שבהן אפשר ליהנות גם בלי לדעת הונגרית, אני נזכרתי מאוחר מידי 😦 .
כיכר הגיבורים, מוזיאון האומנויות והפארק העירוני – שלושת אלו נמצאים בסמיכות אחד לשני. מוזיאון האומנויות היה לצערי סגור לשיפוצים 😦 , מקווה שלכם יהיה יותר מזל. הפארק היה נחמד מאד לטייל ביום שמשי. בפארק תמצאו גם טירונת חמודה בסגנון טרנסילבני, כנסייה קטנה ומוזיאונים מונפצים למיניהם (חקלאות הונגרית?!). אנחנו היינו שם בשבת והיו פעילויות כאלו ואחרות שיכולות לשעשע את המטיילים הקטנים שאתכם (טרמפולינות, מגרש משחקים, סירות פדלים…), איני יודעת אם זה כך כל יום. ממש ליד הפארק ישנו גן חיות וגן בוטני ובנוסף תמצאו בקרבת המקום את המרחצאות המפורסמים (לי יש סאונה פרטית בבית, אני לא מתרשמת ממקלחת עם אנשים זרים…).
המדרחוב הראשי והשוק המקורה – המדרחוב הוא עורק התיירים הראשי של בודפשט, גם אם לא תנסו כנראה תגיעו אליו. פה בעיקר תמצאו חנויות ברמות יוקרה כאלה ואחרות ומסעדות לרוב. בקצה אחד של הרחוב יש את כיכר Vörösmarty עם איזה פסל לא מעניין במיוחד ובקצה השני של הרחוב (רחוב ארוך מאד אבל, כן?) ישנו השוק המקורה (Mercado Central), הספקתי להסתובב רק בקומה הראשונה בה מכרו בעיקר פירות וירקות, אבל הבנתי שבקומות העליונות גם תיירים יוכלו למצוא על מה לבזבז כסף. בכל מקרה אני מוכרחה לציין שזה היה השוק הכי נקי שראיתי מימי.
ישנם מספר גשרים עליהם תוכלו לעבור בין פשט ובודה, שכמובן הכי יפה ומפורסם מביניהם הוא גשר השלשלאות המעוטר פסלי אריות אבן. מגשר מרגיט תוכלו להגיע לאי מרגיט שהוא גם מעין פארק (לא הספקתי להסתובב שם…). אז עברתם לצד של בודה, מה יש שם?
סיטדרלה – על גבעה גבוהה מאד שוכן פסל גבוה אף יותר, אבל אתם יודעים, מקום גבוה שווה תצפית עוצרת נשימה, וזה אכן מה שתקבלו: תצפית ולא תוכלו לנשום אחרי העלייה. אבל אני סתם מקטרת… כן העלייה לא קלה, אבל הדרך נוחה ועוברת בתוך פארק שכזה אז יש המון צל וספסלים. כמובן שתוכלו להגיע גם במונית. אל תדאגו בסוף העליה תמצאו דוכני מזכרות ומקום לקנות שתיה ואוכל. זוהי הנקודה הגבוהה ביותר בעיר, פה תוכלו לראות את כל שאר נקודות התצפית של העיר מלמעלה.
רובע הטירה: טירת בודפשט, כנסיית מטיאס, באסטיון הדייגים – אז על גבעה סמוכה לגבעה הקודמת נחים שלל המוניומנטים הללו. בעצם כל הגבעה היא מעין עיר עתיקה שכזו וממש כיף להסתובב בה. אם יש לכם זמן לעשות דבר אחד בבודפשט, זה זה. כמובן אטרקציה מרכזית היא הטירה המכילה מוזיאונים (אומנות, היסטוריה של הונגריה… לא נכנסנו). הכניסה לכנסייה היא בתשלום (מעט מופקע לטעמנו) וגם לבאסטיון הדייגים, שהוא בעצם עוד מעין מרפסת מעוצבת שכזו, צריך לשלם אלא אם תבואו בערב! בכל מקרה אני ממליצה להגיע גם ביום וגם בלילה. עשו לכם ערב רומנטי: תצפית על העיר המוארת ואז ארוחת ערב באחת מהמסעדות שברובע. בערב כל האיזור הרבה יותר שקט ונעים. מפה תוכלו גם לקבל את התצפית הטובה ביותר על בניין הפרלמנט שבגדה ממול. טכנית הפרלמנט הוא אטרקציה בצד של פשט, אבל הכניסה לשם היא רק בסיור מודרך ועל גופתי שאני אעשה את זה.
איך עולים לגבעה? מרחוק תוכלו לראות את הרכבל הקטן שהוא הפתרון הטוב ביותר אם אתם מסתובבים עם עגלת תינוק (אל תשאלו אותי איך אני יודעת), אבל הוא כמובן בתשלום והאמת קצת איטי. אני ממליצה דווקא להגיע דרך הגנים (Várbazár) שהם גם חמודים, שם יש מדרגות נעות ואחריהם מעלית והופ אתם למעלה! הכניסה דרך הגנים פתוחה משש בבוקר ועד חצות. וכרגיל, לרוטשילדים שביננו, מונית תמיד אפשר.
איפה אוכלים?
האמת שלא ישבתי בשום מסעדה שאני רואה צורך להמליץ עליה ספציפית. לא שהן היו גרועות, פשוט לא יוצאות מגדר הרגיל (שזה במשפט אחד כל בודפשט). לא חושבת שהגולאש של אחד יאפיל על הגולאש של השני. אפילו אכלתי בשתי מסעדות כשרות! ושוב, לא נורא אבל לא מרגש. מה שכן, גם אני מצטרפת להמלצות להגיע ל Cafe New York, אכן מדובר בבית קפה מהמפוארים שראיתי, מוזיקה חיה וגם העוגות היו תאווה לעיניים ולחיך. עוד בית קפה שהוא מוסד בבודפשט הוא Gerbeaud והמיקום שלו נוח: בכיכר שבתחילת המדרחוב, אז אין לכם תירוץ! שבו לחתיכת עוגת דובוש! מקום אחרון עליו אמליץ הוא לארוחת בוקר, ארוחה קלה או סתם מאפה לדרך: A table ! Boulangerie – Pâtisserie מתברר שיש להם מספר מיקומים, ארוחת בוקר של ביצים עלומות היתה מעולה והבגט קיבל אישור של צרפתייה אותנטית 🙂 .
חיי לילה
למעוניינים יש בבודפשט חיי לילה סוערים למדי שלפעמים המשיכו גם לתוך היום למחרת… אגב, כמות מסיבות הרווקים/רווקות שראינו הייתה מגוחכת.
הקיצר, בודפשט מתאימה גם לגיחה זריזה וגם לחופשה רגועה מאד של כמה ימים. וכמו שאמרתי, מדובר על עיר יפה, נחמדה ונעימה, אבל לא מרגשת, ואתם יודעים מה? אולי באיזשהו מקום לא יזיק לכולנו להרגע ולהתרגש קצת פחות…
פינגבק: מדריך טיולים – פריז | יום בחייה של "נפולת של נמושות"